#houvol

Deelnemer 'Obese' wil vooroordelen wegnemen: 'Dik zijn betekent niet per se ongezond'

Deelnemer 'Obese' wil vooroordelen wegnemen: 'Dik zijn betekent niet per se ongezond'

Tatjana Almuli (26) viel in 2014 door het tv-programma ‘Obese’ 56 kilo af. Hoewel ze de nieuwe levensstijl aanhield, bleef ze overgewicht houden. Maar betekent dat ook dat ze ongezond is?

| Verena Verhoeven

Tatjana ging op onderzoek uit en kwam erachter dat veel vooroordelen over dik en dun zijn, helemaal niet kloppen.

Lees ook
Leendert viel 42 kilo af, werd gepest, maar voelt zich nu beter dan ooit

Troost
Al haar hele leven kampte Tatjana met overgewicht, maar toen haar moeder op haar zestiende overleed, liep het volgens haar “de spuigaten uit”. “Als ik aan het eten was, hoefde ik niet meer over dingen na te denken. Het verdoofde mijn gevoel.” Ze had vooral mentaal veel last van het overgewicht. Tatjana: “Ik zat eigenlijk nooit lekker in mijn vel en had altijd een soort utopische gedachte in mijn hoofd: als het me zou lukken om af te vallen, dan zou alles veranderen en kon het leven écht beginnen.”

Tatjana vóór Obese.

Tatjana

Obese
Daarom stuurde ze in 2014, ze was toen 21 jaar, een brief naar Obese. “Ik werd uitgekozen en deze keer ging ik er helemaal voor.” Tatjana ging van 160 naar 100 kilo in tien maanden, maar daar stokte het afvallen. “Van de een op de andere dag viel ik niet meer af en kwam ik zelfs aan. Dat terwijl ik me nog steeds aan precies hetzelfde schema hield.”

Tatjana tijdens Obese.

Tatjana

Onduidelijk
De reden hiervan werd, ondanks meerdere onderzoeken, drie jaar lang niet gevonden. “Die drie jaar bleef ik vier/vijf keer in de week sporten en lette ik goed op mijn voeding. Toch bleef ik rond de 110 kilo zweven. Het was daardoor heel moeilijk om motivatie te houden.” 

Gen
In 2017 werd er eindelijk meer duidelijk. Tatjana blijkt een gen te missen dat o.a. verband houdt met verbranding en het verzadigingsgevoel. Ook kan het zijn dat ze tijdens Obese te snel is afgevallen en dat een negatief effect heeft gehad op haar lichaam. Nog niet alles is duidelijk, maar deze zoektocht heeft wel een ander gevoel aangewakkerd. “Er zijn zoveel vooroordelen over dik zijn. Het wordt altijd met iets negatiefs geassocieerd, terwijl je helemaal niet weet wat er achter een persoon zit.”

Tatjana nu.

Tatjana

Onderzoek
Tatjana wilde erachter komen of het algemene vooroordeel ‘dik zijn is ongezond’ ook echt waar is. Ze dook in verschillende onderzoeken en sprak met meerdere experts. “Zo kwam ik erachter dat deze aanname niet klopt. Net zo goed als dat dun zijn niet per definitie gezond is. Mijn vetpercentage is nog steeds wat te hoog, maar mijn spiermassa en spierkracht zijn juist heel goed. Ik ben nu echt gezond, terwijl je dat misschien niet meteen van me zou zeggen.”

Volhouden
Tatjana blijft haar nieuwe levensstijl volhouden, of ze nu afvalt of niet. “Ik dacht altijd dat slank worden hét doel was, maar het heeft me betere dingen gebracht. Ik heb veel minder haatgevoelens naar mezelf en kan nu gewoon rustig in de spiegel kijken. Die positieve energie en zelfliefde heeft mijn leven enorm veranderd. Ik kan dan ook iedereen aanraden om voor een gezonde levensstijl te gaan, of je nu dik bent of dun”

Tatjana tijdens de yoga op vakantie, 2016.

Tatjana

Meer weten? Tatjana schreef haar bevindingen op in Women’s Health (€). Of volg haar via Instagram.

LIFESTYLE | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Tatjana Almuli

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser