interview

Sharon kreeg tijdens haar bevalling te laat een echo en heeft daardoor een darmverzakking

Sharon kreeg tijdens haar bevalling te laat een echo en heeft daardoor een darmverzakking

Sharons (31) bekken is veel te smal, maar dat werd pas tijdens haar bevalling ontdekt. Te laat. Daardoor moesten haar beide zoons via een spoedkeizersnede worden gehaald. 

| Maaike van de Graaf

Als gevolg van het vele persen tijdens de bevalling, kampt Sharon al jaren met een darmverzakking.

Lees ook
Hierom pleiten deze gynaecologen voor een echo bij tien centimeter ontsluiting

Echo bij tien centimeter ontsluiting
Veel vrouwen hebben onnodig last van moeizame keizersnedes en bekkenbodemklachten na de bevalling, omdat van tevoren moeilijk is vast te stellen of het hoofd van de baby wel door het bekken past. Een echo bij tien centimeter ontsluiting zou volgens gynaecologen van het UMCG (Universitair medisch centrum Groningen) de oplossing kunnen zijn. Sharon had graag zo’n echo gehad.

Spoedkeizersnede
Acht jaar geleden beviel Sharon van haar eerste zoon, Job. Na 2,5 uur persen zagen de gynaecologen nog steeds geen hoofdje, waarna ze besloten een echo te maken. Haar bekken bleek te smal en een spoedkeizersnede volgde. “Ik was blij dat ze besloten een keizersnede te doen, ik kon niet meer”, vertelt zij. Helaas had ze tijdens de weeën al een ruggenprik gehad die niet aansloeg. Nog een keer prikken bracht te veel risico’s met zich mee, waardoor Sharon de hele keizersnede heeft gevoeld. “Maar ik was allang blij dat ik Job op een gegeven moment hoorde huilen.”

De tweede bevalling
Twee jaar later was Sharon zwanger van haar tweede zoon en gaf ze al voor de bevalling aan graag een keizersnede te willen. Dit was volgens de artsen niet nodig. “Ik zag op tegen de bevalling, ik wilde heel graag een keizersnede maar wist dat ik het eerst zelf moest doen. Ik begon met volle moed aan de bevalling, maar voelde al snel dat het niet ging lukken.” Bij de tweede bevalling heeft Sharon ook eerst 2,5 uur geperst, voordat de gynaecologen een echo maakten. Dit keer bleek opnieuw een natuurlijke bevalling niet te kunnen en er volgde een spoedkeizersnede.

Job en Thijs
Job (8) en Thijs (6) zijn gelukkig beide gezond ter wereld gekomen, maar toch baalt Sharon dat ze niet eerder een echo heeft gekregen. “Daar kan ik soms nog boos om worden. Ik voelde me totaal niet gehoord tijdens de bevalling.”

Sharon met haar zoons Job en Thijs.

Sharon Kippers

Darmverzakking
“Door het vele persen zijn mijn darmen verzakt, waardoor ik niet via de normale weg kan ontlasten. Pas na zes jaar gaven de artsen toe dat de darmverzakking een gevolg is van het vele persen tijdens de bevalling.” In januari wordt Sharon geopereerd.

Luister naar je gevoel
Sharon is blij dat er nu eindelijk een doorbraak is met de echo. “Op die manier blijft andere vrouwen een hoop moeite bespaard”, aldus Sharon.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sharon Kippers

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser